Odds

Tillhör du en av dem som är ny inom sportbetting eller betting överhuvudtaget är det inte nödvändigtvis helt självklart hur man skall tolka alla de olika odds man stöter på. Därför följer här en beskrivning som på ett så enkelt sätt som möjligt förklarar hur odds fungerar, för att låta dig komma över den där första tröskeln och komma igång att spela på de matcher som du är intresserad av.

Ett odds är helt enkelt ett nummer, oftast ett tal med två decimaler, men det kan variera. Oddset indikerar den eventuella vinst som spelaren får om det spelade resultatet går in. Oddset multipliceras därmed med insatsen för att beräkna vinsten. Om man spelar för 100 kronor på ett odds av 2,40 kommer vinsten således bli 240 kronor, förutsatt att man tippar rätt resultat såklart.

Vad är det då som bestämmer vad oddsen blir? Ja, det är i många fall flera parametrar som spelar in, men i grund och botten är det sannolikheten för vinst som avgör oddsen. Alltså om till exempel Manchester City och Sheffield Wednesday möts skulle i dagsläget Manchester City anses vara ett mycket bättre lag än Sheffield Wednesday. Det innebär att oddset för Manchester City kommer vara mycket lägre, låt oss säga till exempel 1,20. Det innebär att den som spelar på Manchester City som vinnare inte kommer att vinna så mycket pengar, eftersom det inte anses särskilt svårt att tippa att ett bra lag kan vinna över ett sämre lag. Självklart kan man vinna mycket pengar ändå genom att helt enkelt höja insatsen. Då höjs dock även risken och man behöver överväga hur mycket det är värt att satsa för att vinna en given summa pengar. Är det till exempel värt att satsa 1000 kronor om den möjliga vinstsumman är 1200 kronor? När det gäller fotboll och en hel del andra sporter så kan det också bli oavgjort i en match. Det finns alltså tre möjliga utfall i en enkel variant av sportbetting. Naturligtvis är aldrig oddsen satta så att man kan spela på alla möjliga resultat och ändå gå med vinst; låt säga att en seger för Manchester City hade gett ett odds på 3,40 medan seger för Sheffield Wednesday hade gett ett odds på 4,00, och oavgjort resultat ett odds på 3,20, då hade man kunnat satsa en slant på alla tre resultat och ändå gått med vinst.

Man kan såklart spela på andra varianter såsom att tippa slutresultatet i en match. Eftersom det finns ett mycket större antal av möjliga utfall kommer det bli mycket svårare att tippa det exakta resultatet. Det ger därmed också högre odds generellt och det är inte ovanligt att till exempel ett slutresultat på 4-1 kan ge ett odds på 30,00. Fina vinster finns att hämta i dessa fall, men det är dock mycket svårare att tippa sådana resultat. För att sammanfatta hur odds fungerar kan man alltså säga att spelaren kan välja att spela på säkra resultat och eventuellt vinna lite pengar eller spela på osäkra resultat och eventuellt vinna mycket pengar.